«Slik kan hackere mørklegge Norge»

Innføringen av nye avanserte strømmålere (AMS) kan gi ondsinnede inntrengere muligheten til å ta over strømforsyningen i et område, som for eksempel i Oslo sentrum. Nye avanserte strømmålerne åpner strømnettet for hacking. Kraftbransjen ruster seg mot at ondsinnede datainntrengere kan bli herre over strømnettet.

«Politisk motiverte som ønsker å ramme samfunnet, ikke enkeltselskaper, tar over kontrollen av distribusjonsnettet og mørklegger hele byer,» skriver SINTEF i et av scenarioene.

I denne artikkelen nevnes også Stuxnet viruset som vi har nevnt i tidligere bloggpost. Vårt budskap om at sikkerheten fortsatt henger etter kommer også tydelig fram, nok en gang:

Henger etter på sikkerhet

Sikkerhetsekspert på SCADA-miljø, Jan Tore Sørensen fra konsulentfirmaet Mnemonic, mener Stuxnet var en øyeåpner for mange. Men fortsatt henger sikkerheten etter resten av it-verdenen.

SCADA-systemer har gått fra å kommunisere serielt i en lukket verden til å bruke internettprotokollen TCP/IP, og fra proprietære systemer til generiske operativsystemer – som Windows.

– Det åpner for å angripe «kjente» sårbarheter fra it-verdenen i tillegg til SCADA-programvaren. AMS gir deg kommunikasjonskanalen inn mot sentrale komponenter, sier Sørensen.

Selv løsningene som leveres i dag, sliter til en viss grad med sårbarheter resten av it-miljøet ville kalle barnesykdommer.

– Mangelfullt sikkerhetsdesign, dårlige passordrutiner og lignende, påpeker Sørensen.

 

Dette er enda et eksempel på hvor avhengige vi er av IT-systemer og advarer mot en reell samfunnstrussel, men heldigvis har ansvarlige i kraftbransjen sett denne faren og det fokuseres på IT-sikkerhet.

Kilde: e24.no

http://e24.no/it/slik-kan-hackere-moerklegge-norge/20157064

Reklamer

One thought on “«Slik kan hackere mørklegge Norge»

  1. […] «Slik kan hackere mørklegge Norge» tar opp enda et eksempel på hvor avhengige vi er av IT-systemer. Vårt budskap om at sikkerheten fortsatt henger etter kommer også tydelig fram her gjennom fagfolk. […]

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s